Werelderfgoed van Zuidoost-Jutland
In 1773 werd op een veld in Jutland vanuit het niets een stad opgebouwd,
die de naam Christiansfeld kreeg en werd opgericht als kolonie voor de christelijke broedergemeente, met in het midden een plein met twee parallel lopende straten.
Hier konden christenen overeenkomstig hun geloof leven - ook fysiek. En dat betekende dat de mannen aan de ene kant van de stad en de vrouwen aan de andere kant van de stad woonden, terwijl ze voor geestelijke en praktische zaken samenkwamen.
Eerste stadsplanning van het land
Christiansfeld werd als eerste stad in Denemarken aan de hand van een strak stadsplan ontworpen en vervolgens systematisch opgebouwd.
De stad verschilt daarin van andere kleine Deense steden, die geleidelijker en wat meer ad hoc zijn ontstaan.
Deze strakke stadsplanning heeft ertoe geleid dat Christiansfeld een schoolvoorbeeld werd van een stad waarin architectuur en esthetiek hand in hand gaan met religie.
Het huidige Christiansfeld
In het huidige Christiansfeld staan de huizen er nog net zo bij als vroeger en dit geeft deze charmante stad een bijzondere sfeer.
Het uitstekend bewaarde, oude stadsdeel vertelt een uniek verhaal over de stad, de bewoners en hun dromen.
Christiansfeld is in hoge mate geïnspireerd op de oude steden van de broedergemeenten in Europa en wordt nu zelfs beschouwd als een van de mooiste en best bewaarde varianten daarvan.
Tijdens een wandeling door de stad kunt u de gemeenschappelijke huizen, koorhuizen, de huizen voor de weduwen en ongehuwde mannen en vrouwen van de gemeente, scholen, handelshuizen, familiehuizen met werkplaatsen en het hotel van de broedergemeente zien - gebouwen die vandaag de dag in het moderne Christiansfeld nog steeds een functie hebben.
Christiansfeld is werelderfgoed
Op 4 juli 2015 werd Christiansfeld uitgeroepen tot cultureel werelderfgoed en daarmee opgenomen op de prestigieuze Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Op de Werelderfgoedlijst staan in totaal 1028 culturele werelderfgoederen van over de hele wereld - waaronder de zeven Deense werelderfgoederen - die van bijzondere culturele en/of natuurlijke waarde zijn en bewaard dienen te worden.
De titel cultureel werelderfgoed is natuurlijk een fantastisch kwaliteitskeurmerk en na een wandeling door het unieke, oude stadshart van Christiansfeld vindt u vast ook dat de stad die titel absoluut verdiend heeft.
Proef de beroemde honingcake
Maar Christiansfeld staat toch vooral bekend om zijn honingcake, die al ongeveer net zo lang als de broedergemeente deel uitmaakt van de stad.
Christiansfeld is al honderden jaren de leverancier van honingcake voor heel Denemarken. De cakes worden in de houtkachels van Christiansfeld gebakken en vervolgens in het hele land, onder meer op markten, verkocht.
En het unieke handwerk vindt nog steeds gretig aftrek. Op deze vier plekken in de stad kunt u uw tanden in een sappig honingcakeje zetten: Brødremenigheden Honningkagebari, Honningkagehuset, Honningkage-caféen en Donslund Vine.
Het gezelligste wijnfestival van Denemarken
Ieder jaar vindt in het eerste weekend van augustus het bruisende Christiansfeld Vinfestival plaats,
waarbij het historische stadshart wordt omgetoverd tot een echte wijngaard waar u wijnen in alle soorten en maten, met alle smaken en alcoholpercentages en uit alle uithoeken van de wereld kunt proeven.
Of u nu een echte wijnkenner bent of gewoon gezellig aan een lange tafel onder een grote parasol wilt zitten, als u in het eerste weekend van augustus in Zuidoost-Jutland bent, mag u dit wijnfestival niet missen.
Maak een stadswandeling
Als u zich echt wilt verdiepen in de unieke geschiedenis van Christiansfeld en er zeker van wilt zijn dat u niets mist, dan kunt u een rondleiding volgen onder begeleiding van een inspirerende gids.
Bezoek alle interessante plekjes van de stad en luister naar de verhalen over de broedergemeenschap, de honingcakes en de stadsplanning.
U bezoekt de kerk van de broedergemeente en komt ook langs Gudsageren, de begraafplaats van Christiansfeld.
Dit is een indrukwekkende begraafplaats in de vorm van een kruis, met brede, kaarsrechte paden omzoomd door majestueuze lindebomen. De laatste rustplaats is op dezelfde manier opgebouwd als de stad, met de mannen aan de ene en de vrouwen aan de andere kant.
Als u niet met een rondleiding mee wilt, kunt u de stad ook prima zelf verkennen. De belangrijkste bezienswaardigheden ziet u toch niet over het hoofd en u kunt zelf bepalen waar u even wilt stoppen.