Een stukje
Zuidoost-Jutland

Culinaire ervaringen bij de vleet in Zuidoost-Jutland. U vindt hier heerlijke, lokale ingrediënten, charmante boerderijwinkels, wereldberoemde honingcakes en een traditionele tafel met zoete lekkernijen
Waar wil je heen?
Zoek vakantiewoning
Bornholm Noord-Jutland De Limfjord West-Jutland Centraal-Jutland Oost-Jutland Zuidoost-Jutland Funen met omliggende eilanden Noord-Seeland Zuid-West-Seeland Møn-Stevns Lolland-Falster
Sydsverige Midtsverige
OKTOBER 2017
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05

2. Selecteer verblijfsduur

1 WEEK
2 WEKEN
3 WEKEN
3 Dagen
4 Dagen
Bekijk meer
2 Dagen
3 Dagen
4 Dagen
5 Dagen
6 Dagen
1 WEEK
8 Dagen
9 Dagen
10 Dagen
11 Dagen
12 Dagen
13 Dagen
2 WEKEN
15 Dagen
16 Dagen
17 Dagen
18 Dagen
19 Dagen
20 Dagen
3 WEKEN
22 Dagen
23 Dagen
24 Dagen
25 Dagen
26 Dagen
27 Dagen
4 WEKEN
29 Dagen
30 Dagen
31 Dagen

1. Selecteer gasten

Volwassenen


Kinderen (0-11 jaar)


Huisdieren

Proef Zuidoost-Jutland

Zuidoost-Jutland is voor menigeen het symbool van bekende, gastronomische kwaliteitsproducten en oude, traditionele recepten, en als u de bekende salami uit deze streek en het Zuid-Jutse roggebrood nog niet heeft geproefd, bent u hier aan het juiste adres.

De vele gastronomische ervaringen in Zuidoost-Jutland brengen u dicht bij de lokale identiteit en tegelijkertijd ver terug in de tijd.

Dit is de ideale vakantiebestemming als u graag kennis wilt maken met de lokale gastronomie.

Streekproducten

De geografische omstandigheden in Zuidoost-Jutland hebben door de jaren heen de ideale omstandigheden gecreëerd voor de ontwikkeling van een bijzonder gevarieerde keuken, met oude tradities en inspiratie van de zuiderburen.

Op de vette klei in het oosten kunnen uitstekend verse ingrediënten worden geteeld en de alomtegenwoordige zee levert heerlijke verse vis.

Inspiratie van de zuiderburen

De nabijheid van Duitsland en de jaren onder Duitse heerschappij hebben de Zuid-Jutse keuken sterk beïnvloed.

Toen Denemarken de oorlog van 1864 verloor, werd Zuid-Jutland een kleine, verre provincie in het grote Duitse rijk.

Hierdoor begonnen de Denen hun eigen culinaire tradities te koesteren, maar inspiratie uit de Duitse keuken bleek toch onvermijdelijk. Duitse slagers vestigden zich in deze streek en namen hun eigen tradities voor het maken van worst en gerookt vlees mee.

Tot de specialiteiten van de streek behoren dan ook koolgerechten, gerookte vleeswaren en hammen, en dan hebben we het nog niet eens over de Zuid-Jutse worsten gehad, zoals de koolworst, ringsteekworst en leverworst.

Een multiculturele keuken

Ook de omringende wereld heeft diepe sporen nagelaten in de streekkeuken en de vele verre reizen naar het Oosten, onder andere vanuit Aabenraa, hebben ervoor gezorgd dat de zeelui specerijen en inspiratie mee naar huis namen.

De Zuid-Jutse streekkeuken heeft dus ook duidelijke oriëntaalse elementen, met specerijen als nootmuskaat, kerrie en saffraan, die hier veel meer gebruikt worden dan in de rest van Denemarken.

De Zuid-Jutse koffietafel

De overdadige Zuid-Jutse koffietafel, die bijna bezwijkt onder het gewicht van al die koekjes en cakes, is ook een overblijfsel uit de periode onder Duitse heerschappij.

De Deense bevolking van Zuid-Jutland kwam bijeen in buurthuizen, bijvoorbeeld om Deense liederen te zingen, en omdat de Duitse instanties geen alcoholvergunning aan de buurthuizen wilden geven, dronk men bij deze ontmoetingen koffie.

De koffietafel werd steeds overvloediger en er kwamen steeds meer heerlijke, indrukwekkende baksels op tafel. Er ontstond zelfs een soort van concurrentiestrijd tussen de huisvrouwen. Wie bracht de mooiste cake mee? Welke cake smaakte het allerlekkerst?

De Zuid-Jutse koffietafel wordt dan ook gekenmerkt door hoge kwaliteit en veel verschillende baksels en daarom kunt u zich vandaag de dag nog steeds aan enorm veel verschillende koekjes en cakes tegoed doen.

Zet uw tanden maar eens in de beroemde Zuid-Jutse roggebroodcake, de broodtaart, de heerlijke wafels met een prachtig patroon of in boter gebakken kleine cakejes - loopt het water u al in de mond?

Op diverse plekken in de regio kunt u aanschuiven voor een prachtig gedekte, Zuid-Jutse tafel met zoete lekkernijen.

De beroemde honingcakes van Zuidoost-Jutland

Als u toch in Zuidoost-Jutland bent, dan moet u ook zeker een bezoek brengen aan de werelderfgoedstad Christiansfeld, waar de beroemdste honingcakes van Denemarken vandaan komen.

Sinds het einde van de 18e eeuw staat Christiansfeld bekend als de stad die honingcakes aan heel Denemarken levert, en deze zachte, bruine cakes zijn zelfs de Deense grens over gegaan.

Een sappig stuk honingcake in het historische Christiansfeld staat garant voor een authentieke smaakbeleving.

Breng een bezoek aan de traditionele Brødremenighedens Honningkagebageri, waar de honingcakes al vanaf het begin worden gebakken.

Zoektocht naar specialiteiten in de boerderijwinkels

Als uw zoete trek gestild is, kunt u een tocht maken langs de boerderijwinkels van Zuid-Jutland, waar u de specialiteiten van de streek kunt bemachtigen om in uw vakantiehuis op tafel te zetten.

Zuidoost-Jutland heeft ongelooflijk veel heerlijke specialiteiten en de vaak ecologische boerderijwinkels, die her en der over Zuid-Jutland verspreid liggen, hebben kwaliteit en handwerk hoog in het vaandel staan.

Kies uit het grote aanbod aan knapperige, vers geoogste groenten, zongerijpte Deense bessen, mals biologisch rund- en varkensvlees, verse eieren, zelfgebrouwen speciaalbier en nog veel meer.

Sluiten